top of page

Wang Xiang Zhai

 

       "Ağaç Duruşları Çigong Sistemi" 'nin ve "Zihin/Niyet Yumruğu (YiQuan) / (DaChengChuan)" savaş sanatının kurucusu olan Wang Xiang Zhai (Vang Şang Cay)  1886 ve 1963 yılları arasında Çin'de yaşamıştır. Ağaç duruşlarıyla erken yaşlarında sağlıklı olmak için tanışmıştır ve bir çigong sistemi haline dönüştürmüştür. Hayatının son dönemlerinde, öğrencisi Yu Yong Nian'la birlikte, ağaç duruşlarının sağlık üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yapmıştır ve Çindeki bir çok hastanede terapi yöntemi olarak kullanılmasında öncü olmuştur. 

Ustanın ağzından:

"Çocukken güçsüzdüm ve hastalıklardan çok çektim. Hiçbir ilaç fayda etmedi. Bu yüzden "sağlık/bakım" (cultivating health / yangsheng) *  sanatını öğrenmeye başladım. Sonra çok yerler gezdim, ünlü ustalarla tanıştım, tüm zihin ve beden sağlık/bakım yöntemlerini çalıştım, özünü toparlayarak, kabasını ayırarak, sağlık/bakım sanatında biraz başarı elde ettim. Birçok arkadaşım, öğrencim ve öğretmenim oldu. Her birinin iyi olduğu  bir yön vardı. Öğrenerek, karşılaştırarak, onlarca yıl boyunca araştırarak, savaş sanatının temel yöntemleriyle ve "Internal Canon" kitabının basit sorular  bölümündeki prensiplerle birleştirerek, sonunda sağlık/bakım sanatının  kabaca ana hatlarına ulaştım. Bu sanat yürüyerek, oturarak ve yatarak da çalışılabilmesinin yanı sıra, temelinde ayaktaki duruşlar olduğundan adı Ağaç (bakım) duruşlarıdır. 70 yaşın üzerindeyim.  Severek paylaştığım, sağlık hakkındaki naçizane bilgim dışında hiçbir şeye şahip değilim ve bu bakım ve terapi yöntemini tanıtıyorum."  

"50 yıllık tecrübemden şunu söyleyebilirim ki, ağaç/bakım duruşları sağlığı iyileştirmesi ve hastalıklara karşı korumasının yanı sıra diğer yöntemlerin etkisiz kaldığı bir çok kronik hastalıkta oldukça etkili bir terapi yöntemidir. 50 yıl boyunca yan etkisinin olduğu hiç bir durum olmadı ve vakaların yüzde 90'ında yöntem etkili oldu. Bu egzersiz türü diğer yöntemlerden farklıdır. Antreman ve dinlenme bir aradadır. Antreman yaparken dinlenirsiniz, dinlenirken antreman yaparsınız. Sinir sistemi fonksiyonlarını uyumlu hale getirir ve tüm organlar ve beden bölümleri, sinir sisteminin kontrolü altında uyum içinde çalışır.

 

Zihin ve bedenin aynı anda antrene edildiği bir egzersiz türüdür. Merkezi sinir sisteminin rahatlamasını sağlar, kan dolaşımını artırır, metobalizmayı geliştirir. Merkezi sinir sistemi tamamen dinlendiğinde, düzenleyici fonksiyonları gelişir, kan dolaşımı hızlanır, metabolizma güçlenir, bütün iç organlar ve beden tamamiyle beslenir. Bütün beden adeta " yıkama yağlama" yapılmış gibi, doğal olarak canlılık ve yaşam dolu olduğunda, hastalıklardan kurtulmak ve uzun yaşama kavuşmak mümkün olur. 

"Prensiplere uygun şekilde, ciddiyet ve dikkatle çalışılırsa, inanılmaz tatminin sürekli doğduğu, müthiş sınırsız değişim haline ulaşmak zor değildir."

"Gerçek, gündelik eylemlerden başka yerde bulunamaz, insanların çoğu bunu göremez çünkü çok yakınlarındadır."

"Kelimeler onun olağanüstülüğünü ifade edemez. "

"Her türlü kuvvet, boşluktan ve hiçlikten doğar, bu da ancak bedenin ince uçlarında ve köşelerinde zamanla duyarlılığı geliştirerek hissedilebilir."

"Rahatlık, mutluluk ve güçlenmeye çıkmayan hiçbir yol, savaş sanatı olarak adlandırılmayı hak etmez. 

"Uzun süre boyunca çalıştıktan sonra, içgüdüler açığa çıkar, özün ışığı parıldar, kişi savaş sanatının temelini hiç çabalamadan özümsemiş olur." 

"Üstünlük pozisyonu aldığınızda, başkalarıyla kendiniz arasında yapay bir bariyer oluşturursunuz. Bu bariyer otomatik olarak gerginlik yaratacaktır. Gerilim, daha yüksek seviyelere ulaşmak için kaçınmanız gereken en önemli engeldir." 

"İnsanlara ve herşeye karşı saygılı olun. Niyetlerinizi doğru şekilde ifade edin.  Hiçbir kimse veya şeye kaba davranmayın, zarar vermeyin. Bunlar öğrencinin dışsal tutumunun ve karakterinin gereğidir. Öğrencinin tutum ve hisleri, çocuğun anne babaya karşı  ya da anne babanın çocuğuna karşı hisleri gibi olmalıdır." 

"Eski zaman bilgeleri gibi, diğerlerine saygıyla hizmet edin, dürüst ve içten olun, arzularınızı yenin ve insanları sevin."

Wang Xiang Zhai

bottom of page